Over Harmonie Ulft

Harmonie Ulft komt uit Ulft, tussen Doetinchem en de Duitse grens in de Achterhoek. Zij repeteert in de Drufabriek, elke dinsdag van 19.30 uur tot 21.45 uur. Interim-dirigent is Gido van Schijndel. Wij zijn op zoek naar een dirigent; kijk hier naar onze vacature. Tijdens concoursen van KNFM, de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen kan de harmonie uitkomen in de Derde Divisie.

Harmonie Ulft streeft naar het geven van 2 tot 3 concerten per jaar, bij voorkeur in de theaterzaal van de Dru Cultuurfabriek. Maar natuurlijk is de harmonie veel vaker te bewonderen; zo maken we deel uit van de carnavalsoptocht van Iseldonk en fleuren we Ulft op tijdens de Avondvierdaagse-intocht, de kermisrondgang, de Sinterklaasoptocht en andere plaatselijke activiteiten. Daarnaast geeft de vereniging concerten op uitnodiging.

De vereniging bestaat niet alleen uit een harmonieorkest van 55 leden, maar heeft ook twee leerlingenorkesten. Als je interesse hebt om bij Harmonie Ulft te spelen, neem contact op met ons secretaris Britt van de Weerd (info@harmonieulft.nl). Ook voor andere vragen kun je bij haar terecht.

Bestuur

Het bestuur bestaat uit acht personen. Voorzitter is Marloes Leijzer, secretaris Britt van de Weerd en penningmeester is Ingrid Ratering.

Verder zijn Karen Bruggeman (vice-voorzitter en jeugdcoördinator), Yvonne Rözer (2e secretaris), Carlijn Boere (2e penningmeester), Anniek Overbeek (2e jeugdcoördinator) en Corine van der Mark lid van het bestuur.

Taken buiten het bestuur worden onder andere uitgevoerd door Wendy Wensink (bibliothecaris) en Rob Vinkenvleugel (instrumentenbeheerder).

Leerlingenorkest

In het leerlingenorkest doen beginnende muzikanten (met minimaal 1 jaar leservaring) ervaring op in het samen spelen van muziek. Doel van het leerlingenorkest is om leerlingen te leren samenspelen. Om tot een goed samenspel te komen dienen de leerlingen de partijen goed te kennen. Dat is niet altijd even makkelijk. Speel ik niet te hard, speel ik in het goede tempo, speel ik de goede noten en het juiste ritme daarbij? Dat zijn allemaal vragen die je tegenkomt bij het samenspelen en waar je thuis niet bij stil hebt gestaan. Door hierin te oefenen worden leerlingen voorbereid op toetreding tot het harmonie orkest. Tijdens verschillende activiteiten van het harmonieorkest laat ook het leerlingenorkest zich van haar beste kant zien en horen.

De dirigent van het leerlingenorkest is Boris Janssen.

Het leerlingenorkest repeteert op dinsdagavond van 18.45 tot 19.25 in de Drufabriek.

Club van Honderd

De Club van Honderd is een zelfstandige club met een eigen bestuur die zich financieel inzet voor de harmonie. De leden doneren elk jaar € 45,00 om de harmonie een steuntje in de rug te geven, vooral voor de aanschaf van instrumenten. De Club van Honderd telt nu ongeveer 100 leden. Opgeven kan bij Willie Sessink (0315 681673).

Beschermheer

De beschermheer van Harmonie Ulft is Frans te Pas. Hij nam de taak over van zowel zijn vader als zijn moeder. De Harmonie gaat de Ulftse familie Te Pas aan het hart en andersom. Al bijna vijfentwintig jaar is de familie steun en toeverlaat van de vereniging. Hij is eregast op concerten en ook een financiële ondersteuning van de vereniging.

Ereleden

De ereleden van de Harmonie zijn Ton Steverink, Theo Schepers, Peter van Toor en Willy Sessink .

Ton Steverink was nooit musicerend lid, maar heeft zich maar liefst 23 jaar buitengewoon ingezet als secretaris van de harmonie.

Theo Schepers is sinds januari 2007 erelid van de vereniging. De Harmonie wilde hem onderscheiden voor het vele werk dat hij voor de harmonie Ulft hebben verzet, zowel binnen als buiten het bestuur. Theo Schepers blaast de bas.

Sinds januari 2010 is Peter van Toor erelid van Harmonie Ulft. Peter van Toor is jarenlang voorzitter geweest en speelt euphonium in het harmonieorkest.

Willy Sessink speelde zelf geen instrument, maar was van onschatbare waarde als penningmeester van Harmonie Ulft. En zijn gezin werd de volgende harmonie familie, want zoon Pieter en dochter Inge werden lid. De volgende generatie speelt inmiddels ook alweer in het A-orkest. Willy is na zijn penningmeesterschap nog jarenlang actief geweest in de Club van 100

Muziek maak je Zelf

Kinderen kunnen kennis maken met alle instrumenten van een harmonieorkest tijdens Muziek maak je Zelf en biedt meer dan alleen blokfluitles. Gedurende 20 lessen komen alle instrumenten uit een harmonie langs, iemand uit het grote orkest vertelt dan wat over het instrument en uiteraard mag iedereen het instrument proberen! Ze ervaren dat samen muziek maken vooral heel erg leuk is!

De cursus wordt gegeven door Hans Roerdinkholder, muziektherapeut en speelt bastuba. De lessen zijn op dinsdagavond van 17.00 tot 17.45 uur. Na 20 lessen wordt de cursus groots afgesloten met een spetterend concert. Iedereen is dan welkom en kan komen kijken en luisteren naar de jonge muzikanten. Daarna krijgen de leerlingen hun muziekdiploma. Wanneer de leerlingen besluiten om dan door te gaan met muziek maken dan kunnen zij na deze cursus een instrument kiezen. Aanmelden kan via mmjz@harmonieulft.nl.